031 32 27 76 ali  041 67 88 96

»Le na Dolenjskem je trtica doma,
ki vsako leto nam odličen cviček da.
Le tisti pije ga, ki nase nekaj da, in se na vince dobro spozna.
Škrlatno barvo ima kot kri, dolenjska zemlja,
v njem diši, je trdo delo pridnih rok, Dolenjca že od mladih nog …«

Že znana pesem nas popelje v pokrajino, ki je bogata s slikovitimi vinorodni griči, cerkvami, samostani in mogočnimi gozdovi. Dolenjska, ki se čez Gorjance rokuje z Belo krajino ter se zaključuje na zgornjem delu s Posavjem.

Dežela dobrega počutja, oddiha, raziskovanja in užitka, ogleda naravnih posebnosti vabi obiskovalce, da se ji prepustijo in doživijo mnogo novega in drugačnega.

Ribnica, zibelka Dolenjske, vabi z Ribniškim gradom in etnološkim muzejem. V Kočevju, središču enega najbolj gozdnatih predelov Evrope, je priložnost za ogled pragozdnega rezervata v Kočevskem Rogu ali za obisk Ledene jame ter za sprostitev ob jezeru ali ob reki Rinži. Kdor išče odmaknjene dežele, mora obiskati Kostelsko. V skrivnostno deželo nad sotesko reke Kolpe vabi grad Kostel z bližnjim legendarnim slapom Nežica. Pravljična dežela Petra Klepca ima svoje središče v Osilnici, dolini s sedmimi cerkvami in različnimi možnostmi za oddih: od adrenalinskih športov na Kolpi do pohodniških in kolesarskih pustolovščin.

Reka Krka nas iz središča Slovenije popelje vse do izvira, v Krško jamo do Žužemberka, kraja z enim najslikovitejših gradov v Sloveniji. Drugačna doživetja ponuja Krkin pritok Temenica, ki prek slikovite doline suhih strug, požiralnikov in brezen vabi v Trebnje in Mirno peč.
Nedaleč vstran od mesta številnih kulturno-zgodovinskih in sakralnih spomenikov so Dolenjske Toplice, edini slovenski otoški grad, Otočec sredi Krke ter Šmarješke Toplice. Bližina Gorjancev je raj za pohodnike, kolesarje in lovce. Trška gora nad mestom pa dokazuje, da smo v vinorodni deželi znanega slovenskega posebneža - cvička.

Žlahtne tradicija je značilna tudi za Belo krajino, kamor vabijo Semič, Metlika in Črnomelj. V bližini Metlike so Rosalnice z znamenitimi Tremi farami - tremi gotskimi romarskimi cerkvami iz 14. ali 15. stoletja, stisnjene za skupnim obzidjem. V vasi Rožanec je iz rimskih časov ohranjeno svetišče sončnega boga Mitre. Okolica Črnomlja vabi s Krajinskim parkom Lahinja.
Tam čez Gorjance, ki zamejujejo Belo krajino, pa se ob Krki vse do njenega izliva v Savo nadaljuje Dolenjska: iz konjeniškega Šentjerneja vodi v Pleterje z znamenito kartuzijo. Pridite in doživite Dolenjsko, ki v svojih zelenih nedrjih skriva kotiček za prav vsak okus.

Dolenjska

Predlogi enodnevnih izletov: PLETERJE - KOSTANJEVICA NA KRKI - ČATEŠKE TOPLICE - BIZELJSKO METLIKA - ADLEŠIČI - TRI FARE KRŠKO - NOVO MESTO - METLIKA - ADLEŠIČI CELODNEVNO...