031 32 27 76 ali  041 67 88 96

»Rad bi živel kot mlinar na Muri,
da dolg bi bil dan,
da spet bil bi sam.
Rad bi živel kot mlinar na Muri,
da nič več se jokal ne bom.«

Besedilo priča o deželi, ob reki Muri na vzhodu Slovenije, kjer se čas ustavi. Dežela širokih polj in zaobljenih slikovitih goric, štorkelj, klopotcev, plavajočih mlinov, zdravilnih voda, samosvojih tradicij in narečij, predvsem pa gostoljubnosti ljudi, ki žive v najbolj kmetijski pokrajini Slovenije. Največ turistov v ta del Slovenije privabijo termalna zdravilišča. Z iskanjem dobrega počutja se povezujejo tudi novi cilji - odkrijte mirne kotičke, zaužijte nekaj energije iz gozdov okrog Bukovniškega jezera, ob Ivanovem izviru ali ob reki Ščavnici.
Če se gostje v Pomurje morda prvič odpravljate k blagodejnim vodam, imate za vračanja obilo drugih razlogov. V sejemski Gornji Radgoni, ki slovi po odličnih vinih, so na ogled čudovite kleti, kjer zori najboljša radgonska penina. V Ljutomeru, središču Prlekije, so pod sončnimi vinskimi goricami Jeruzalema doma konji, kasaške dirke in ohranjene stare obrti v okolici. Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov. Veržej vas vabi k ogledu edinega panonskega plavajočega mlina v Sloveniji, danes je tako imenovan Babičev mlin na Muri edinstven spomenik slovenske dediščine neprecenljive vrednosti.

Že od daleč vas pozdravlja Lendava, mesto v »kokljinem kljunu« dveh jezikov. Vabi vas lendavski grad, židovska sinagoga, kapelica Sv. Trojice, edinstven spomenik madžarske arhitekture na Slovenskem - kulturni dom, katoliška in evangeličanska cerkev, židovsko pokopališče ter stare zidanice na griču Novi Tomaž.

Murska Sobota, največje pomursko mesto, se ponaša z resenesančnim Soboškim gradom, obdanim z obširnim parkom in s stoletnimi hrasti. V bližnjem dvorcu Rakičan je vinska klet in konjeniški center. Med sakralnimi spomeniki Pomurja sta prav posebni Plečnikova cerkev v Bogojini ter romanska rotunda v bližnjem Selu, ki spada med najstarejše stavbe v Sloveniji. Na tem območju so še žive stare obrti, predvsem ročne spretnosti lončarstva, pletenja s slamo.. Še pred nekaj desetletji, je bilo na Goričkem veliko s slamo kritih hiš in vinskih kleti, danes pa jih je ohranjenih le nekaj. Ena takih je Penova klet na hribu Gaj pri Filovcih. Na ogled je miniaturni muzej na prostem z nekaj panoji o etnografskih značilnostih kraja, razvoju preš in pomenu lončarstva.

Če se iz Murske Sobote odpravimo proti severu, se znajdemo med zaobljenimi griči Goričkega, ki ga rade obiskujejo štorklje. Največji kraj je Grad, ki nosi ime po tamkajšnjem grajskem poslopju, enem največjih na Slovenskem. Poleg domnev, da naj bi grad nekoč imel kar 365 soban, so zanimive energetske točke v grajskem vrtu z eksotičnimi drevesi.
Doživite podeželje, bodite aktivni, zabavajte se s svojo družino, razvajajte se v termalnih kopališčih in poizkusite značilne kulinarične specialitete, ki vam jih ponuja domača pomurska gostilna.

Prekmurje

GORIČKO           SERDICA – ROGAŠOVCI – TRDKOVA – GRAD - STREHOVCI   ROGAŠOVCI – GRAD – TRDKOVA – MONOŠTER POMURJE...