031 32 27 76 ali  041 67 88 96

»Prelepa si, bela Ljubljana,
 u gnezdu zelenih bregov,
in vedno s tujine kot mama,
popotnika kličeš domov."


In smo v mestu ob reki, po kateri so mitološki Argonavti tovorili zlato runo, mestu ob barju, na katerem so živeli koliščarji, mestu bogate zapuščine rimske Emone in glavnem mestu dežele Kranjske, v naši prestolnici.  Največji pečat Osrednjeslovenski regiji daje slovensko glavno mesto, vendar tudi njegova bližnja okolica ponuja številne znamenitosti, vredne ogledov.

V okolici Ljubljane vabi Iški Vintgar, soteska s slikovitimi tolmuni, do katere dostopite skozi edinstveno naravo Ljubljanskega barja, ki je razglašeno za regijski park. Obiščete lahko še klimatsko zdravilišče Rakitna, planoto z jezerom in urejeno krožno potjo, Borovnico s sotesko Pekel, s slapovi in brzicami, in nekdanji samostan Bistra, kjer je urejen Tehniški muzej Slovenije.
Če se iz Ljubljane odpravljate proti Kamniško Savinjskim Alpam, se je vredno ustaviti v Kamniku. Pod okriljem razvalin Starega gradu se na griču v samem središču mesta razkriva Mali grad s kapelico, ki sodi med najpomembnejše romanske spomenike v Sloveniji, nad mestom pa je v Gradu Zaprice Kamniški muzej z Etno parkom.

Glavna pot vzhodno iz glavnega mesta poteka ob dolini reke Save, obkroženi s Posavskim hribovjem. Čez njegove slikovite vrhove so nekdaj vodile tovorne poti, danes pa so hribi in planine nad Litijo predvsem priljubljeni izletniški cilji. Nedaleč od Litije, nekdaj pomembnega rečnega pristanišča, so Vače, znane po vaški situli, dragoceni najdbi iz železne dobe. V bližnji Spodnji Slivni je GEOSS, geometrično središče Slovenije. Iz Litije se je prijetno odpraviti do renesančnega gradu Bogenšperk, ki velja za enega najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji.
Jugovzhodno od Ljubljane lahko pot začnete na renesančnem gradu Turjak ali v bližnji Rašici, kjer je urejena Trubarjeva domačija. Oba kraja povezuje učna gozdna pot, ena od sicer številnih urejenih pešpoti na območju Velikih Lašč, ki se ponašajo z bogatimi kulturnimi tradicijami. Nedaleč stran je Dobrepolje - veliko kraško polje s Podpeško jamo in največjim lipovim gajem v Sloveniji, ki je tudi spomeniško zaščiten. V gaju so nekdaj potekali tradicionalni živinski sejmi, o katerih je pisal že Valvasor.

 

Osrednjeslovenska

L J U B L J A N A KAMNIK – VOLČJI POTOK – SNOVIK GEOSS – BOGENŠPERK – CELJE CERKNO – MOST NA SOČI – IDRIJA BISTRA – KAMNIK   Kobe 11 ELite Glowingvar...