031 32 27 76 ali  041 67 88 96

Dvorci in gradovi Ludvika II. Bavarskega

Bavarski kralj Ludvik II. je veljal za čudaka. Njegov nenavadni način življenja in romantični pogled na svet se najlepše zrcalita v njegovih dvorcih in gradovih na južnem Bavarskem. Stavbe, zgrajene z najsodobnejšo tehniko tedanje dobe, so bile namenjene izključno za kraljeve potrebe. Na projekte Ludvika II. sta najbolj vplivala francoski sončni kralj – Ludvik XIV. in skladatelj Richard Wagner. Tako so nastale stavbe, v katerih se kultura francoskega Gran Siécla prepleta z germansko mitologijo Wagnerjevih oper in katere odlično dopolnjuje veličastna alpska pokrajina.

1. DAN
Da nam dan ne bo prekratek, krenemo iz domačega kraja v zgodnjih jutranjih urah. Pot nas bo vodila v smeri mejnega prehoda z Avstrijo in najprej po avtocesti z vmesnimi postanki mimo Graza, Schladminga, Salzburga do jezera CHIEMSEE.

To največje bavarsko jezero domačini pogosto imenujejo tudi bavarsko morje. Tukaj se bomo vkrcali na ladjo in odpluli na otok Herreninsel, kjer bomo obiskali dvorec Herrenchiemsee, katerega je dal kralj Ludvik II. Bavarski postaviti kot kopijo slovitega baročnega dvorca v Versaillesu. V sicer nikoli dokončani stavbi, je kralj prebil le nekaj dni.

Mi se bomo po njej sprehodili skozi razkošno opremljene sobane, ki po slogu povsem posnemajo francoski barok in rokoko. Okrog dvorca je urejen francoski park s številnimi fontanami, ki ja prav tako zvest posnetek Le Notrove zasnove versajskega parka.

Sledi vožnja do kraja Ettal. Po krajšem postanku pri starodavni benediktinski opatiji Ettal, katero krasi veliki benediktinski samostan in cerkev, bomo nadaljevali pot do kraljevega edinega dograjenega dvorca Linderhof med njegovimi pravljičnimi gradovi. Dvorec leži v prijetni v prijetni kotlini sredi gora. Notranjščina šteje komaj deset soban in velja za Ludvikov najintimnejši projekt. Mikavno urejen park, ki se prilagaja razgibanemu reliefu pokrajine, krasijo številne skulpture in vodne igre.
Posebno zanimivost predstavljata Mavrski paviljon in Venerina votlina.

Dan sklenemo v kraju Garmisch-Partenkirchen, namestitev v hotelu****, večerja, nočitev.

2. DAN
Po zajtrku se bomo odpeljali skozi slikoviti Oberammergau, ki slovi po rezbarstvu in prirejanju vsakoletnih pasijonskih iger, do slovite božjepotne cerkve v  kraju Wies, ki je mojstrovina arhitekta Dominika Zimmermanna in velja za eno najlepših rokokojski stavb v Nemčiji. Naslednji postanek velja  gradu, ki ga je kralj Ludvik II. poimenoval Neuschwanstein.

Pozidati ga je dal v slogu visokosrednjeveških gradov, tako da se v njem prepletajo elementi neoromantike in neogotike. Grad s slikovito lego visoko na hribu v osrčju bavarskih Alp in jezer in s svojo edinstveno notranjo opremo predstavlja prepričljivo ozadje nekaterim opernim stvaritvam Richarda Wagnerja, ki je s svojim močnim vplivom na kralja v marsičem botroval nastanku Neuschwansteina.

V neposredni bližini gradu leži prav tako grad Hohenschwangau, kjer je kralj preživel svojo mladost.

Nadaljevanje mimo Garmisch – Partenkirchna, naprej do Innsbrucka.
Vtis, ki ga na obiskovalca naredi kulturnozgodovinska dediščina tirolske prestolnice, primerno dopolnjuje tudi njena lega sredi mogočnih alpskih vršacev. Ob sprehodu po starem mestnem jedru se bomo ustavili pred nekdanjim cesarskim dvorom, ki se ponaša z znamenito zlato strešico in drugih ogleda vrednih znamenitostih.

Po zaključenih ogledih nam preostane le še vožnja z vmesnimi postanki v smeri Salzburga, Radstadta, Schladminga, Graza do domačega kraja.   
Prihod v poznih večernih urah.

Nike React Element 55

Za podrobnejše informacije ali rezervacije nas kontaktirajte TUKAJ