031 32 27 76 ali  041 67 88 96

Grado - Aquileia - Palmanova

Da nam dan ne bo prekratek, krenemo v zgodnjih jutranjih urah (z vmesnimi postanki), proti mejnemu prehodu Fernetiči, kjer vstopimo v Italijo.
Po prehodu državne meje vožnja v smeri po eni izmed najmanjših Italijanskih regij - Friuli-Venezia Giulia, kljub temu pa nudi nešteto zanimivosti, ne le raznovrstnih naravnih, temveč tudi zgodovinske in arheološke.

Vožnja mimo Trsta ob morju do mondenega obmorskega mesteca Gradež (Grado). Gradež in Oglej sta neločljivo povezana skozi zgodovino.
Tako je bil Gradež zgrajen z namenom, da zagotovi varnost pri plovbi ladij do bližnjega Ogleja in kot pristanišče le tega. Tukaj se sprehodimo po centru mesta, si ogledamo zanimivo baziliko.

In naprej do mesta Oglej (Aquileia). Začetki mesta segajo zelo daleč, saj so tukaj Romani že leta 181 pred Kristusom ustanovili svojo Kolonijo,ki  se je kasneje razvila do najhitreje rastočega in najbogatejšega mesta na severu Italije. Tako je imela čez 200.000 prebivalcev, za primerjavo danes jih ima le okrog 3.400. Vzrok za to gre iskati v madžarskem osvajalcu Atili, ki je v 5. stoletju porušil in uničil ekonomsko in socialno to cvetočo mesto.    

Dandanes lahko v tem obzidanem mestu občudujemo ostanke dolgoletnih izmenjavanj oblasti, katere so opazne na palačah, trgih, tudi dokih ob reki, kjer so raztovarjali ladje, ki so prevažale blago iz daljnih dežel. Marsikatere romanske ruševine so še danes vidne, med njimi mestni trg, romansko pokopališče,…katere si tudi ogledamo.    

Nadaljevanje poti do zanimivo zasnovanega in urejenega mesta Palmanova. (ogled mesta-peš). V kolikor bo čas dopuščal postanek v nakupovalnem centru oz. se po želji ob poti ustavimo v Doberdobu, kjer se nahaja

Največji spomenik iz I. svetovne vojne posvečen padlim borcem, se nahaja na zahodni strani gore Sei Busi pri Redipuglii. Med vojno so na tem območju potekali srditi boji, kljub temu da sama gora ni visoka, vendar omogoča izreden razgled s vrha, vse do pobočij Carso.
Na tem pobočju je pokopanih 100.187 padlih, od tega je za 39.857padlih  znana identiteta, za preostale pa ne.  

Vožnja do mejnega prehoda Fernetiči. Sledi večerja v okolici Sežane.

Preostane nam le še pot do doma, v smeri Ljubljane, Maribora. Vrnitev v poznih večernih urah.
 

Nike Shox TLX 0018

Za podrobnejše informacije ali rezervacije nas kontaktirajte TUKAJ