031 32 27 76 ali  041 67 88 96

MADŽARSKA – TRGATEV PAPRIKE

Med pastirje in papriko –
posebnosti velike madžarske ravnine – PUSTE
KECSKEMÉT – KMETIJA VARGA – KALOCSA

1. DAN
 
Na pot se odpravimo ob 4. uri proti mejnemu prehodu Pince ter dalje po avtocesti proti Budimpešti, katero le obvozimo in naprej mimo Kecskemeta, do močvirja reke Tise, kar nam pove, da smo prispeli do narodno - zgodovinskega spominskega parka Ópusztaszer

V letu 896, torej pred 1113 leti, so se Madžari naselili v teh krajih. Nepoznani kronist, kasneje Anonymus imenovan, je zapisal, da so se tu sestali knez Arpad in sedem plemenskih vodij na deželnem srečanju ter postavili temelje nove države. Arheologi so kasneje odkrili temelje stare cerkve in samostana iz 9. - 12. stol., kar je potrdilo legendo. Ob 1000. obletnici je Feszty naslikal panoramsko sliko izrednih dimenzij, ki prikazuje prihod madžarov v Panonsko kotlino. Nastal je spominski park, ki je skupaj z muzejem na prostem in mongolsko vasjo, vreden ogleda.

Sprehod po spominskem parku, (ogled muzeja na prostem–skanzen) in na kraju ogled največje krožne panoramske slike Evrope.

Nadaljevanje vožnje proti središču županije.
 
Zgodaj popoldan prispemo v pusto, narodni park, kjer spoznamo bogastvo rastlinskega in živalskega sveta. Spoznamo eno najlepših »tany«, pristavo Varga.
 
Po spoznavanju in dobrodošlici se zapeljemo s kočijami, kjer spoznamo svet kmetov, pastirjev. Po vrnitvi pa nam predstavijo življenje s konji in njih akrobacije. Na kraju pa bomo mirno obsedeli za bogato obloženo mizo ob prijetni, izvirni madžarski narodni glasbi.
 
Nepozabnemu doživetju sledi vožnja do mesta Kecskemét, središča županije Bács-Kiskun, središča velike madžarske ravnine, vredno ogleda od baročnega glavni trga, mestnea hiše, vrste čudovitih palač, cerkva, muzejev ...
 
Mesto obdaja narodni park Bács-Kiskun, z nepregledno ravnino, oazami gozda in posejanimi kmetijami - tanye (pristave), ki dajejo pravo idiliko pusti.
 
Namestitev v hotelu.
Sledi krajši ogled mesta na “mivki”, od glavnega trga, velike baročne cerkve, mestne hiše z okolico do gledališča in drugih palač, pa še kaj se bo našlo.
Nočitev.

2. DAN

Zajtrku sledi najprej sprehod in obisk zanimive živilske tržnice, ki daje mestu poseben čar.
 
Mesto zapustimo v smeri jugozahoda. Mimogrede postanemo v mestecu Kiskőrös, kjer si ogledamo rojstno hišo z muzejm največjega madžarskega pesnika Petőfi Sándorja, sodobnika F. Prešerna.  
 
Zadnji postanek, še v isti županiji, bo v mestu. Kalocsa, ki ne slovi le po najlepši, pisani narodni noši, ornamentiki, ki se odraža v domači obrti in je doma na vsakem koraku, temveč tudi po edinstvenem muzeju paprike v Evropi.
 
Pridelovanje paprike v Kalocsi je znano že iz 18. stoletja in je za okoliške vasi ob Donavi življenjskega pomena. Od začetka 20. stoletja dalje je mestece središče pridelovanja paprike na Madžarskem, njen okoliš pa spada med največje proizvajalce plemenite paprike v Evropi, svetu. V jeseni, v času trgatve, so stene hiš po vaseh okrašene s purpurno rdečo papriko, ki čaka na predelavo. V tem času vse živi s papriko in za papriko. Trgatev se spremeni v praznik.
 
Sledi pester program Trgatve paprike, ki ga začenjamo z ogledom hiše in muzeja paprike, deželne hiše z malico, vožnja na polje, trgatev ob pijači, pospravilo nabrane paprike (venec tudi za domov).
 
Program sklenemo s tipičnim madžarskim kosilom na obali Donave, v idilični čardi tete Juce ob narodni glasbi in predstavitvi domače obrti - vezenja, slikanja, folklornem programu in plesu.
 
Popoldan zapustimo veliko ravnino, Donavo, ter se odpravimo proti zahodu, jezeru Balaton, njene južne obale, od koder nam preostane le še pot domov, ki pa bo ob urejanju vtisov dveh pestrih in vsebinsko bogatih dni, kratka.
Vrnitev v večernih urah.
 

CENA:   pošljite povpraševanje

CENA VKLJUČUJE:   

  • avtobusni prevoz turistične kategorije, 
  • 1x nočitev z zajtrkom v hotelu **** (1/2 TWC),
  • 2x bogat program v pusti s kosilom in program s kosilom v Kalocsi
  • zunanje oglede po programu z vstopninami z vstopnino v spominski park Ópusztaszer
  • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov, 
  • organizacija, izvedba in vodenje izleta.

DOPLAČILO:  za enoposteljno sobo

Podatki:

      - potrebujete potni list oz. osebno izkaznico, veljavno še 6 mesecev
      - valuta je Madžarski forint, možno plačevanje tudi z EUR (1 Eur – cca. 310 HUF)
 

 

 

 

Za podrobnejše informacije ali rezervacije nas kontaktirajte TUKAJ