031 32 27 76 ali  041 67 88 96

MADŽARSKA – TRGATEV PAPRIKE

Med pastirje in papriko –
posebnosti velike madžarske ravnine – PUSTE
HAJÓS – KECEL – KECSKEMÉT – KMETIJA VARGA – KALOCSA

1. DAN ( sobota, 9. september 2017)

Na pot se odpravimo ob 4. uri proti mejnemu prehodu Pince ter dalje po južnem predelu županije Zala in Somogy, skozi mesta Nagykanizo, Siofok do županije Tolna, ob njenem središču Szekszard.
 
S prevozom Donave, prispemo v veliko madžarsko ravnino v županijo Bacs-Kiskun. 
Ker je županija znana po največjih vinogradih Madžarske, v kar se prepričamo, bo naslednji postanek med njimi, v svetovno znani vinski vasi Hajós.
 
Območje ima okrog 4000 ha vinogradov. Nastanek tega območja sega v preteklost do leta 1720, ko so nemški priseljenci zasadili prve trse in postavili prve kleti. Danes je HAJÓS - VAS VINSKIH KLETI srednjeevropska etnografska redkost, saj je v strnjeni vasi, brez prebivalcev, nad 1400 vinskih kleti v številnih ulicah. Specifična vinska vas s prav takšnimi običaji, je vredna ogleda. Posebej se nam vtisnejo v spomin številne kleti, ljudje in vina, ki jih spoznamo ob degustaciji.
 
Po krajši vožnji med vinogradi prispemo v mesto grozdja in vina Kecel. Tu postanemo za ogled edinstvenega vojaškega muzeja na svetu. Ne da se ga opisati, zato ga je preprosto potrebno videti.
 
Nadaljevanje vožnje proti središču županije.
 
Zgodaj popoldan prispemo v pusto, narodni park, kjer spoznamo bogastvo rastlinskega in živalskega sveta. Spoznamo eno najlepših »tany«, pristavo Varga.
 
Po spoznavanju in dobrodošlici se zapeljemo s kočijami, kjer spoznamo svet kmetov, pastirjev. Po vrnitvi pa nam predstavijo življenje s konji in njih akrobacije. Na kraju pa bomo mirno obsedeli za bogato obloženo mizo ob prijetni, izvirni madžarski narodni glasbi.
 
Nepozabnemu doživetju sledi vožnja do mesta Kecskemét, središča županije Bács-Kiskun, središča velike madžarske ravnine, vredno ogleda od baročnega glavni trga, mestnea hiše, vrste čudovitih palač, cerkva, muzejev ...
 
Mesto obdaja narodni park Bács-Kiskun, z nepregledno ravnino, oazami gozda in posejanimi kmetijami - tanye (pristave), ki dajejo pravo idiliko pusti.
 
Namestitev v hotelu.
Sledi krajši ogled mesta na “mivki”, od glavnega trga, velike baročne cerkve, mestne hiše z okolico do gledališča in drugih palač, pa še kaj se bo našlo.
Nočitev.

2. DAN (nedelja, 10. september 2017)

Zajtrku sledi najprej sprehod in obisk zanimive živilske tržnice, ki daje mestu poseben čar.
 
Mesto zapustimo v smeri jugozahoda. Mimogrede postanemo v mestecu Kiskőrös, kjer si ogledamo rojstno hišo z muzejm največjega madžarskega pesnika Petőfi Sándorja, sodobnika F. Prešerna.  
 
Zadnji postanek, še v isti županiji, bo v mestu. Kalocsa, ki ne slovi le po najlepši, pisani narodni noši, ornamentiki, ki se odraža v domači obrti in je doma na vsakem koraku, temveč tudi po edinstvenem muzeju paprike v Evropi.
 
Pridelovanje paprike v Kalocsi je znano že iz 18. stoletja in je za okoliške vasi ob Donavi življenjskega pomena. Od začetka 20. stoletja dalje je mestece središče pridelovanja paprike na Madžarskem, njen okoliš pa spada med največje proizvajalce plemenite paprike v Evropi, svetu. V jeseni, v času trgatve, so stene hiš po vaseh okrašene s purpurno rdečo papriko, ki čaka na predelavo. V tem času vse živi s papriko in za papriko. Trgatev se spremeni v praznik.
 
Najprej si ogledamo zanimivo staro mestno jedro s stolno cerkvijo in škofijo. Na željo stopimo v tovarno porcelana, kjer si ogledamo ročne poslikave bogate ornamentike na porcelan.
 
Sledi pester program Trgatve paprike, ki ga začenjamo z ogledom hiše in muzeja paprike, deželne hiše z malico, vožnja na polje, trgatev ob pijači, pospravilo nabrane paprike (venec tudi za domov).
 
Program sklenemo s tipičnim madžarskim kosilom na obali Donave, v idilični čardi tete Juce ob narodni glasbi in predstavitvi domače obrti - vezenja, slikanja, folklornem programu in plesu.
 
Popoldan zapustimo veliko ravnino, Donavo, ter se odpravimo proti zahodu, jezeru Balaton, njene južne obale, od koder nam preostane le še pot domov, ki pa bo ob urejanju vtisov dveh pestrih in vsebinsko bogatih dni, kratka.
Vrnitev v večernih urah.
 

CENA:   135 EUR (30 potnikov); 150 EUR (18 potnikov)  

CENA VKLJUČUJE:   

  • avtobusni prevoz turistične kategorije, 
  • 1x nočitev z zajtrkom v hotelu **** (1/2 TWC),
  • 2x bogat program v pusti s kosilom in program s kosilom v Kalocsi,
  • ogled kleti in degustacija v Hajosu; 
  • zunanje oglede po programu z vstopninami (Kecel), 
  • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov, 
  • organizacija, izvedba in vodenje izleta.

DOPLAČILO:  za enoposteljno sobo. 15 Eur

Podatki:

      - potrebujete potni list oz. osebno izkaznico, veljavno še 6 mesecev
      - valuta je Madžarski forint, možno plačevanje tudi z EUR (1 Eur – cca. 310 HUF)
 

 

 

 

Za podrobnejše informacije ali rezervacije nas kontaktirajte TUKAJ